NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Kapcsoló az agyban: normál - ki, költői - be

2015. szeptember 12. 08:49 - NetVax

"Sokan azt mondják, hogy nem tudok mást írni, csak szerelmes költeményeket. Persze nem mindig ez az, ami táplál, de egyszerűen bennem líraibb a lírai én. Sikerült az évek során túljutnom a közhelyes-nyálas szövegeken. Van egy kapcsoló az agyamban, ami normálról költőire kapcsol." - meséli a versekhez való viszonyát Lutor Katalin, angol-magyar szakos tanárjelölt.

eltűnődtem
az ég magas s bennem nőnek
évek hónapok napok percek
szívdobogások
minden második a tiéd
vagy tizedelhetünk
a lényeg úgyis a dobbanás
a korhadás mert nem látni
mit elrejtünk
az tud csak oly nagyon fájni
halmozom
a léceket ide a fal mellé
mindegyik egy év belőlem
a következőt neked ígértem volna
de ez a léc már gyökerétől korhad
kipeckelhetem vele a szemhéjam
ha még látni akarom homlokod
s annak mélytengeri árkát
mit a ketyegés ásója kotort
éjszakánként kombinéban
elhessegetve arcodról
lényed örök ifjúságát
te így is állandó vagy
ebben a múló véznaságban
egy láng nélküli égés
az idő álló zivatarában
megválaszolatlan kérdés
hogy ha elmúlunk is
kiadod e magad hát
hogy együtt legyünk
a másikban a korhadás.
Lutor Katalin / korhad

Elmúlás réme

Sok könyvet olvasott, bár az irodalom mélységei régen még nem foglalkoztatták. Általános iskola végén - ahogy mondja - megrémülve az elmúlástól versbe foglalta érzéseit. "Itt indult el bennem, hogy ez nekem mennyire jó. Nagyon sokáig senkinek sem beszéltem arról, hogy írok. A kamaszkor persze rátett erre egy lapáttal. Féltem, hogy kinevetnek. Szerencsére sikerült ezt kinőni mindenkinek és a gimnáziumi irodalom tanárnőm volt az első, aki komolyabban érdeklődött a költeményeim iránt." 

Jelenleg angol-magyar szakos tanárnak készül. "Inkább magyarnak" - teszi hozzá gyorsan. Úgy véli, Dr. Fűzfa Balázs egyetemi tanár élményközpontú oktatása kedvet és lelkesedést visz az irodalommal történő foglalkozásba. "Egy csoda ez az egész, amit mi itt irodalomnak hívunk. Ez olyan semmihez sem fogható."

Katalin egyik alapító tagja a SEK Irodalmi Műhelynek. Hihetetlen érzésnek tartja, hogy középiskolások állítják meg az utcán a kérdéssel: mikor lesz már Műhely. "Az embereknek igen is kell az a fránya irodalom! És ez nem lehet ciki dolog. Igenis menő az irodalommal bíbelődni."

lutorkatalin.jpgLutor Katalin: "Menő az irodalommal bíbelődni."

 

Szövegre koncentrálni

Katalin írásai nyomtatásban is napvilágot láttak már az egyetem által kiadott több antológiában. Magáénak érzi azt a Márai Sándor idézetet, hogy ne hagyjuk elkallódni a gondolatainkat, ha írni kell, akkor legyen minden másodlagos és csak a megírandó szövegre koncentráljunk.

Van-e értelme jövőbeli tervekről beszélgetni? Szerinte ő és a hozzá hasonló tollforgatók zugművészek, akik hűek ehhez a névhez. Babits Mihály mondatával él:"Bűvös körömből nincs mód kitörnöm". "Nem tudom egyáltalán lenne -e módunk kitörni. Vagy hogy kell-e. Talán így a jó. Olyanok vagyunk, mint egy napraforgó árnyékban. Ha lesz kötetem, szeretném ezt a címet adni neki. Azt hiszem ezzel a kortárs irodalom helyzetét is sikerült összefoglalnom."

most úgy ülsz itt a mellkasomon
mint kit itt felejtettek.
a világon először jól elhagyott 
emléke lehettél egy ismeretlennek.
felhúzlak magamra. nyakig takarj
mint nedves ing mit elázás után
mások levesznek. én megtartalak.
s begombollak. ahogy a papám: sután.
az időskor törvényszerűsége
a ferdegombolás. te pedig az enyém.
a zárolt képernyő háttérképe.
ahogy az ablakon kinézve épp
mindennap ugyanazt a fasort látod.
az ismétlődés monotonitása az
ami színessé teszi nekem a világod.
meg hogy elengedlek. s nem hagysz magamra.
Lutor Katalin / rám gombolva
"Hobbinak sosem nevezem az írást. Se az olvasást. Ez valami több. Úgy érzem a fák nem halnak meg. Ha meghalnának, nem lenne lelke ennek a rengeteg könyvnek."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr637770046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása