NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Könyvjelzőorgia: hőmérőtől bevásárlólistáig

2015. július 24. 09:00 - NetVax

Ételrecept, játékvonat-sín, képeslap, kalkulátor, régi fotó és rengeteg egyéb apróság, amikkel az olvasók megjelölték, épp melyik oldalán tartanak az olvasott regénynek. Michael Popek amerikai könyvkereskedő gyűjteményt vezet arról, mi mindenre bukkant használt könyvek lapjai között. 

Apja a nyolcvanas évek közepén vágott bele a használt könyv bizniszbe. Ötezer könyvet vásárolt tíz dollárért. Persze a könyvek nem érdekelték, csak nem akarta veszni hagyni őket. Hamarosan húszezer regény otthona lett a hátsó kert, így az öreg nyitott egy régiségboltot a gyűjtemény számára. "Apám a UPS szállítócégnél volt sofőr. Hajnali háromkor kelt és munka végeztével ment a boltba a könyvek közé. Egy alkalommal árazta az egyik könyvet, amikor német papírpénzeket fedezett fel minden második oldal között. Azt hittük gazdagok leszünk, ám kiderült, hogy a címletek már elértéktelenedtek." - emlékezik vissza Michael. Tulajdonképpen így kezdődött a könyvjelzőgyűjtés. 

"A képlet egyszerű: nyálazz át minden egyes oldalt kincsek után kutatva. Azt hiszem több milliószor forgattam sárgult lapokat."

Döntött a sors

popek.jpgÍró akart lenni. A főiskola évei alatt egyszerű, közösségi történeteket farigcsált de a végzés évében ez az álom múlni látszott és inkább biztonságosabb ösvényt választott: számítógépek. "Igazán szörnyű munkáim voltak. Négy hónapot húztam le egy olyan helyen, ahol napi nyolc órában fekete-fehér videófelvételeket monitoroztam adott kereszteződésen áthaladó autókat és autófajtákat számolva. Aztán nőknek kellett neten keresztül gyógyászati segédeszközöket árulnom. Ilyen név alatt futott de valójában mindenki tudta miről van szó. A főnök azt mondta szabadságra megy, aztán több mint fél évig nem láttuk. 2001 szeptemberében megtudtam hogy apám rákos. Szívügye volt a régiségbolt de betegen nem tudta egyedül vinni. Hazatértem Oneontába segíteni és a sors is döntött: visszakerültek életembe a könyvek." 

(Oneonta: 14 000 lakosú város New York államban.)

Az ekkor már 80 ezres gyűjteménynek új üzletet keresett. Az átszállítás hosszadalmas folyamat volt, ám - ahogy fogalmaz - egy ilyen fontos boltnak egy kisvárosban kitüntetett helyen kell lennie. 

2007-ben létrehozta az Elfelejtett könyvjelzők honlapot, ahová a régi könyvekben talált tárgyakról közöl információt. Sokan igényt tartanak nem csupán a műre hanem a speciális könyvjelzőre is. 

"Kedvenceim a levelek. Egy terhességről szóló könyvben találtam egy olyan könyvjelzőnek használt levelet, ami így kezdődött: Nem tudom elhinni hogy ilyen mocsok vagy....És így végződött: Csak annyit mondhatok hogy utállak, utállak, utállak."

Hőmérőtől bevásárlólistáig

Végtelenségig lehetne sorolni mi minden kerül elő könyvek lapjai közül. Napelemes kalkulátortól kezdve napi tennivalók listáin keresztül évtizedes fotókig bármi kezünkbe akadhat, amikről anno az olvasó szépen megfeledkezett. "Találtam egyszer szülinapi üdvözlőlapot olyan kislány fotójával, akit még gimiből ismertem. Gyerekként ezt a szöveget írta az apjának: ne felejtsd el megcsókolni anyut és hagyok neked a tortából. Gondoltam milyen tökéletes ajándék lenne elküldeni most, évek múltán a szülőknek. Aztán hallottam hogy már rég elváltak, így csak az apának küldtem el, névtelenül."

Az Elfelejtett könyvjelzők könyv formájában is megjelent. Michael végül mégis valóra váltotta megfakult álmát. Író lett.

"Vannak dolgok amikre senki nem vigyáz. Úgy érzem rajtam múlik ezen dolgok életben tartása."

 

Használt könyvek a bennük talált "könyvjelzőkkel": bookmarksjaneausten.jpg

ewok2.jpg ewok.jpg

 

deardaddy.jpg

fuhrer.jpg

foto1.jpg foto2.jpg

Nathaniel Hawthorne : The Scarlet Letter

 

 

 

 

 

 

penz.jpgRichard Russo : Empire Falls

 

 

poppy_seed_cake.jpg

 

kepeslap1.jpg kepeslap2.jpg

 

1961. augusztus 21:

Dear Peggy,

How has your summer been? I have thought of you often. Here's where I am working as a waitress and often serve outside in my pink uniform. My summer has been filled with experiences. The mountains are gorgeous, and the sunsets almost indescribable. Have to be in school on the 4th. Ugh. Time flies! Give my love to your family.

Love,
Miriam

 

 

 

vasut.jpgMarguerite de Angeli : The Door in the Wall

 

 

homero.jpgGene Gurney : Americans into orbit

 

 

 

kalkulator.jpg

 

 

Michael Popek

Forrás: Shannon Firth

 

 KI MIT TALÁLT RÉGI KÖNYVBEN?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr227647758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása