NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Aki nem kíváncsi mások művére, nem becsüli sajátját sem

2015. április 18. 07:56 - NetVax

Segíteni valakin néha nagyon nehéz. Úgy segíteni, hogy közben a segítséget adó meg ne bántsa, meg ne alázza a szükséget szenvedőt, úgy segíteni, művészet. De ez az igazi segítség. - írja egyik egypercesében a debreceni Pignicki Ágnes, aki örök vándorlónak tartja magát.

 

 

pignickiagnes.jpg"Azt hiszem „írni” előbb kezdtem, mint olvasni.  Eleinte persze csak gondolatban, vagy szóban engedtem szabadjára a fantáziámat.  Gyerekkoromban volt egy kitalált barátom, akivel sokat beszélgettem. Később már nem csak a szám járt, hanem a kezem is. A betűk varázsa a mai napig fogva tart. Nagyon szeretek olvasni. Ebben mindenevő vagyok, éppen úgy, ahogy az írásban" - mesél lelkesen körmölő élményeiről Ágnes.

Kenyérkereső foglalkozása szerint ügyintéző. Írni hobbiból ír. Saját honlapot nem vezet, de több szerzeménye megtalálható a világhálón. Novellái jelentek meg a Kláris, Új Galaxis folyóiratokban. Külsős munkatársa volt a Hajdú-Bihari Napló regionális napilapnak, a Látlelet és Katedra egészségügyi szaklapoknak. Kiadott kötete még nincs, viszont e-book formájában olvasható Hosszú még az éjszaka című novellagyűjteménye. 

Ágnes Budapesten született, de gyermekkorát Balástyán töltötte, majd Kecskemétre került. Végül Debrecenben fejezte be a gimnáziumot. "Valószínűleg ez a vándorlásom az oka annak, hogy helyszínhez nem kötődöm. Sokkal inkább meghatározóbb számomra az átélt helyzet, élmény. Írásaim ebből táplálkoznak". 

 

Menekülés a világ elől

Örömére szolgál, hogy nem csupán barátainak tetszenek a művei. Tanuskodik erről egy-egy ismeretlentől érkező elismerő hozzászólás, Facebook bejegyzés. Önkifejezés, menekülés a való világ elől, tanítás. Ezek Ágnes legfőbb motívumai. 

"Míg kismama nem lettem, irigy voltam valamennyi kismamára, majd büszkén domborítottam alig pocakomat. Azt hittem az anyasághoz fogható érzés nincs több a világon, aztán megismertem a nagymamaságot. Ma már háromszorosan, s a „hugi” által is, de az érzés mindig ugyanolyan erős, csodálatos, el nem halványul." 

Pignicki Ágnes / Szemben a telefonnal (Részlet) 

 

"Az árulást már az állatok is megérzik, de megérteni épp úgy nem képesek, mint az emberek. S a remény épp úgy velük él, mint velünk, míg hitünk el nem veszik.

Pillanatkép: Vészmegállt kocsik, villamos,... és emberek. Tragédia nem történt. Sem emberi, sem állati. A riadalom okozója egy gyönyörű kutya. Azt hiszem spaniel. Aki most zavarodottan próbálja megérteni, mi történt vele. Hová lett a(z) (ember)barát, az otthon. Tétován mozdul. A villamos?      Valamelyik autó? A járda egyik szöglete? Mi rejti az ismerős szagot? Hogy kerül Ő ide, ijesztő, idegen szagok, zavaros hangok közé? Az ugye nem lehet, hogy elhagyták, hogy most már nem kell, hogy teher lett? Megunt, kivert, kidobott eb? 
A kis spaniel elhagyja a veszélyes zónát és reménykedik. Egyelőre reménye még van. 
    A forgalom lassan újraindul. A villamos utasai is helyre rázódnak. Ki-ki vérmérséklete szerint kommentálja az esetet. 
    Csak a kutyát nem szidja senki."

 

Pignicki Ágnes / Azok a jó barátok

Tudományos-fantasztikus

Szereti a sci-fi műfaját. 1999-ben a Hungarocon novellapályázatán 2. helyezést ért el Elvágyódás című írásával. Ez az év azért is fontos számára, mert megismerkedett azokkal a csodálatos emberekkel, akik 2001-ben alapítói voltak az Avana Magyar Tudományos-Fantasztikus Művészetért Országos Egyesületnek. Kiadványaikban többször közölték Ágnes egy-egy munkáját. 

Évei számát tekintve közeledik a 6. x-hez, azonban mint nagymama, unokái körében újra gyermeknek érzi magát.

"Szerintem napjainkban nehéz feladat írónak, költőnek lenni, mivel több a tollforgató mint az olvasótábor, pedig aki nem kíváncsi mások művére, az nem becsüli a sajátját sem."

Pignicki Ágnes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr277366600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása