NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Egy Playboy nyuszi kézikönyve

2015. március 13. 22:11 - NetVax

Pomponos bugyi, paróka, kozmetikumok leírhatók az adóból. Tehát tarts meg minden bizonylatot, ha ilyen termékeket vásárolsz!” Többek között ilyen fontos információkat tartalmaz az a munkahelyi kézikönyv, amit Regina Nyuszilány kapott a Detroit Playboy Clubtól 1968 júliusában...

playboy_regina.jpgRegina Nyuszilány , Detroit Playboy Club, 1968-69.
Photo copyright of Playboy

Jól kezelhető lányok

Regina egy évvel később ugyan elhagyta kenyéradóját, azonban emlékül megtartotta a 26 oldalas füzetecskét, ami ma már nyilvános. A dolgozói kézikönyv tartalmazza az alapvető előírásokat, eljárásrendet, szervezeti sajátosságokat és nagy segítséget nyújt az újoncok számára, ám természetesen nem helyettesíti a személyes interakciót.

Ez a több mint negyven éves Bunny Manual tulajdonképpen percre pontosan szabályozta a lányok viselkedését, hogy “kezelhetőek” legyenek. Bár Hugh Hefner ekkor már adott fizetést a nyusziknak, munkájuk gyakorlatilag a rabszolgasággal volt egyenlő. Alátámasztja ezt Gloria Steinem feminista újságíró is, aki kamu Bunnynak szegődött 1963-ban a New York Playboy Clubhoz. Nyuszimese címmel jelent meg írása, amelyben részletesen kifejti a kizsákmányoló munkafeltételeket és a törvényesség szélén táncoló szexuális igényeket. Gloria a publikálás után sokáig nem kapott megbízást új cikkre. Ahogy fogalmazott: “Azért nem, mert Nyuszilánnyá váltam, de az senkit nem érdekelt, miért...”

bunnymanual2.jpgRegina saját használatra kapott munkahelyi kézikönyve (borító)

 

Íme néhány előírás:

"Nyuszilánynak tilos randizni az üzletvezetővel, vendégekkel vagy a Clubot látogató egyéb személyekkel. Ha a Nyuszilány akár a Clubon kívül találkát szervez a fent említett emberekkel, azonnali hatállyal elküldjük. Ha egy mecénása hívja randira, a Nyuszilány köteles udvarias módon elutasítani a fentebb említett szabály értelmében. Továbbá tilos megadnia a családnevét, címét és telefonszámát.

Munka közben tilos rágógumizni és enni. Alkoholos italt egyáltalán nem fogyaszthat, nem alkoholos italt csak a "színfalak mögött", vagyis vendégek és üzletvezető jelenlétében tilos.

Minden Nyuszi 8 órás műszakban dolgozik, kivéve ha másképp utasították. A munkarendjében meghatározott pontos időben köteles megjelenni a számára kijelölt helyiségben hibátlan ruházatban és felszerelésben, hogy  NyusziAnya ellenőrízze a megjelenését. Hajának, körmének, cipőjének, sminkjének "Tökéletes Nyuszisnak" kell lenni. Amíg ez hiányzik, nem állhat neki dolgozni és hibapontok is felszámíthatók." (100 hibapont után automatikus kirúgás - a szerk.) 

bunnymanual10.jpg

 

 

"Szokássá vált hiányzás kirúgást von maga után. Természetesen tudjuk, hogy néha elkerülhetetlen okai lehetnek a hiányzásnak. Ha bármilyen ok miatt nem vagy képes a munkarendednek megfelelően munkába jönni, te vagy felelős a helyettesítésed megszervezéséért. Mindig naprakész ütemtervvel kell rendelkezned. Olyan helyettest nem választhatsz, aki a hiányzásod napján már tartaléklistán van. Olyan helyettest válassz, akinek a hiányzásod napján amúgy is állandó szabadnapja van. Ezen felül a hiányzó Nyuszinak egyeztetnie kell NyusziAnyával, hogy a helyettesítés alkalmas-e. Például ha a hiányzó Nyuszi a kukucsszobában dolgozik, akkor csak olyan helyettesítheti, akinek van ebben tapasztalata. 

Miután elintézted a helyettesítésedet, informálnod kell erről NyusziAnyát és a Club hivatalát, így a későbbiek során a helyettesítésben leginkább együttműködő lányokat könnyen megtaláljuk csere esetén. 

Nyuszilányok csak akkor mehetnek szünetre, ha erre a Teremigazgatótól felhatalmazást kaptak. Az igazgató tünteti fel a szünetkártyádon a ki-és belépési időket. 

A te felelősséged, ha nem olvasod el valamelyik felhívásunkat a faliújságon. Ne használd a faliújságot olyan információk kifüggesztésére, ami a Clubon kívül történik."

bunnymanual8.jpg

 

 

Hibapontok pedig így gyűjthetők:

"Harminc perc késés után, ha a Nyuszi nem hívja fel NyusziAnyát mikorra érkezik, nem engedélyezett a munkakezdés érkezéskor és büntetőpontokat is felszámolunk:

31-35 perc 10 hibapont

36-40 perc 11 hibapont és így tovább

- Nyuszi Találkozón való részvétel elmulasztása: 25 hibapont

- Szünet túllépése: percenként 1 hibapont

- Mecénás jelenlétében alkoholt inni, rágógumizni, enni vagy megsérteni a dohányzási szabályt: 10 hibapont

- Nyuszifülek nem a fej közepén és csálén állnak: 5 hibapont

- Lógó nyuszifarok: 5 hibapont

- Szolíd színű rúzs: 5 hibapont

bunnymanual14.jpg

 

Érdemes átolvasni a teljes kézikönyvet.

Azt kell mondjuk: nem egy nyugdíjas állás...

 

 playboy1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr507237275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.03.14. 12:51:43

Most úgy őszintén, a hangzatos tálalástól tekintve, hol van itt probléma? A legtöbb munkahely előírja, hogy:
1) Előírt időben legyél a munkahelyeden, ne késs.
2) Legyél a munkádnak megfelelő ruhában, egyenruhában.
3) Ha nem is írott szabály, de épeszű ember nem tesz szexuális ajánlatokat se a főnökének, se az ügyfeleinek.
4) Vannak olyan munkakörök, ahol korlátozzák a munkaidőn kívüli alkoholfogyasztást is.

Szóval végigolvasva az egészet, talán csak a helyettesítés szabályai aggályosak, sőt azok is a mostani munkatörvénykönyvből kiindulva.

tükörfúró 2015.03.14. 14:33:08

Ennél bármelyik vendéglátóipari egység ma, 2015ben magyarországon 3x durvább.
Papiron ma már persze nincsenek ilyenek sehol leírva, de annál rosszabb, szóban kb ennek a 10x-ese hangzik el, nem éppen ennyire szolid és segítő stílusban.

lifelike 2015.03.14. 14:40:38

a kurvák élete nem móka és kacagás, kemény meló ez

Porcelán az elefántboltban 2015.03.14. 14:48:05

Az kimaradt, hogy nem kötelező plaboynyusziskodni, el lehet menni dolgozni is például.

Néhány előírás pedig éppenséggel a lányokat védi a kurvulástól. Hoppácska.
Sőt, alighanem ez a fegyelem különbözteti meg ezt a klubot bármely random bordélyháztól vagy útszélitől.

Feministák pláne ne menjenek nyusziskodni, jobb nekik az újságírás. Rendben van ez így. :D

Porcelán az elefántboltban 2015.03.14. 14:53:39

@tükörfúró: ott a pont.
Amerikában mindez legális és szépen leírt szabályok alapján történik, tudja a lány, hogy mit vállal. Bezzeg itt a vadkeleten... ennek a posztnak nem itt, MO-n van a célközönsége. Nálunk egy átlagos sima (értsd. nem szexorientált) munkahelyen is jobban lealázzák a munkavállalókat.

¿Qué tapas hay? 2015.03.14. 19:09:09

A Bunny Manual bemutatása jó ötlet, megismerhetünk egy igazi kortörténeti dokumentumot. Másrészről, ez a poszt kiváló példa, hogy tendenciózus félrefordításokkal hogyan lehet egy teljesen semleges szövegű munkahelyi szabályzatot egy koncentrációs tábor házirendjeként tálalni.

A poszter sincs teljesen otthon azért a témában. A Keyholder a rendszeres díjat fizető klubtag, nem pedig az üzletvezető. Hogy lett a showroomból kukucsszoba? A showroom az a klubhelység ahol különféle műsorokat adtak elő a vendégeknek. Mármint nem a nyuszik, hanem különféle előadóművészek.

Egy mai munkahely szabályzatához képest csak annyi az eltérés, hogy a helyettesítésről a munkavállalóknak és nem a munkáltatónak kellett gondoskodnia. Az összes többi szabály teljesen életszerű bármilyen vendéglátóhelyen. A hibapont-rendszer legalább annyira védi a lányokat, mint a munkáltató érdekeit.

2015.03.15. 09:59:34

Össze lehet hasonlítani a Hefner féle "rabszolgaságot" a mai lányok tapasztalataival, akik mondjuk Dubajban próbálnak szerencsét.

NetVax 2015.03.19. 08:42:39

@¿Qué tapas hay?: A félrefordítások és a félreműfordítások specialistái vagyunk. ;-)

¿Qué tapas hay? 2015.03.19. 20:50:14

@NetVax: Azt látom. Csináljátok ezt pénzért, megrendelésre is, vagy csak mulatságból?

NetVax 2015.03.20. 11:33:20

@¿Qué tapas hay?: Ebben a sorrendben, több nyelvről is.
Azonban elsősorban a magyar zugkönyvek, zugkötetek és zugantológiák szerzőit próbáljuk megszólaltatni, több-kevesebb sikerrel.
süti beállítások módosítása