NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Hajléktalan Arcok

2015. február 27. 18:38 - NetVax

Fiatal nő feküdt hálózsákjában a konténerek között. Az éppen arra kalandozó, amatőr fotósnak álcázott könyvelő fényképezni kezdte. Nem maradt a dolog következmények nélkül. Így indult a fekete-fehér hajléktalan portrék csodás története...

 

Drogfüggő "első példány"

2008-ban, a londoni maratoni futás előestéjén Lee Jeffries könyvelő laza sétára indult a Leicester térre. Egy fiatal, hajléktalan nőre lett figyelmes, aki hálózsákjában feküdt a konténerek között. Jeffries fotózni kezdte, amire a lány heves kiabálással reagált. "Két választási lehetőségem volt ott, a bennünket bámuló járókelők között" - meséli Lee. Vagy zavartan, szó nélkül elsétálok, vagy illedelmesen bocsánatot kérek".

Jeffries az utóbbi mellett döntött és nem bánta meg. A kommunikációra eleinte tiltakozó nő lassan beszédbe elegyedett az amatőr fotóssal. Kiderült: szülei halála után gyerekként került utcára, tizennyolc éves és drogfüggő. Leere nagy hatással volt a történet és a képek is fantasztikusan sikerültek. Többé nem volt kérdéses, hogy a hajléktalanfotózás lesz központi motívuma. "Nem akartam, hogy ezek az emberek a lencse könnyű célpontjai legyenek. Közéjük mentem. Társalogtam velük. Mélyen a szemükbe néztem, mert az érzelmüket kívántam megragadni. Ugyan féltem, de okom nem volt rá, ugyanis ők is olyan emberek mint te vagy én."

 

Anyagi forrás a nincsteleneknek

Egyedül tanulta ki a fotózás legapróbb részleteit. Több európai és amerikai városban is járt a projekt folytatása érdekében, és a kiállításokból, valamint a kiadott fotóalbumokból összegyűlt pénzből alapot hozott létre a hajléktalanok számára. Jótékonysági intézményeket is támogat, sokszor hív ebédre nincsteleneket vagy fizeti a kórházi ápolásukat. 

Jeffries számos fotós magazin díját elnyerte már fekete-fehér, háttérvilágítás nélküli, alulexponált alkotásaival.

"Sajnos nem tudom megváltoztatni ezeknek az embereknek az életét, azonban a fényképeimmel felhívhatom a figyelmet válságos helyzetükre."

homeless1.jpgLondon - 2011 július 28

 

 

 

homeless4.jpgBolton - 2011 február 26

 

 

homeless2.jpgLondon - 2011 április 15

 

 homeless12.jpgSkid Row, L.A. - 2008 október 19

 

 

jeffries.jpgManchester - 2010 december 27

 

 

lee-jeffries_web2.jpgManchester - 2010 augusztus 14

 

 

 thumbs_lee_jeffries_04.jpgSkid Row, L.A. - 2008 október 19

 

 

homeless6.jpg Róma - 2008 július 13

 

 

jeffries-la-31.jpgSkid Row, L.A. - 2008 október 19

 

 

6628e_bigpic68.jpgMiami

 

 

o-margo1-900.jpgMiami. Ő Margo Stevens, a '90-es évek egyik sikeres pornósztárja. Az így keresett pénzből valamint az escort-lánykodásból anno kényelmes élete volt. Ma egy elhagyott garázsban él öt másik prostival, akik a szexért kapott dollárból szenvedélybetegségüket táplálják. Drogoznak.

 

Jeffries szerint a lányok számára Stevens jelenti az anyafigurát. Hozzá fordulnak tanácsért, és mint barát segít nekik. Gondoskodik róluk, sokszor a maga kárára. "Nem ítélem el őt - mondja Lee -, tisztában van vele, mit miért tett, csak egyszerűen nem találja a kiutat. A története lenyűgöző és tragikus. Hihetetlenül emberi. A fotók pedig megmutatják a túlélést"

Lee Jeffries 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr807211483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása