NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Anne Frank "itt jártam" üzenete

2014. augusztus 21. 20:02 - NetVax

Facebook és Twitter előtt is volt üzenetmegosztás, csak azt még emlékkönyvnek hívták. Ha elmúltál harminc lehet még rémlik valami az osztályban - főleg lányok között - körbeadott keményborítós, üres lapokkal teli könyvről, amelybe életre nevelő versikéket firkáltak a barátnők, gyakran virágok és egyéb kedves rajzocskák, esetleg apró fotók kíséretében. 

Pontosan ilyen emlékkönyve volt Juultje Ketellappernek is. A 14 éves korában Holokauszt áldozatává vált lány könyvecskéjének egyik lapjára nem más írt derűlátó szavakat 1939 júniusában, mint az akkor tíz éves Anne Frank. 

annefrank_friendshipbook.jpg

"Kedves Juultje, 

Mit is írhatnék ide, várjál csak, van egy ötletem:

Jó egészséget és minden jót!

Legyél jó, tele lendülettel,

és bármit is hozzon a sors, ne feledd,

minden felhő mögött ott a napsugár."

 

Anne és Juultje osztálytársak és egyben jóbarátok voltak. Anne a könyv harmadik oldalának - ahová fényképét is ragasztotta - sarkaira írta: NE-FELEJTS-EL. A páratlan emlék a Titkos Múzeum címet viselő gyűjtemény gondozásában jelent meg:

"Elképzeltem ahogy Anne felragasztja a fotóját, majd megírja reményteli szavait a barátnője emlékkönyvébe. Nagyon ügyes vers. - mesélte Molly Oldfield, a gyűjtemény szerkesztője.

 annefrankbirthday2.jpg

Anne Frank 10. születésnapja. Balról a második Anne, ötödik Juultje

 

 

IMG_6431.JPG

Ez pedig a mi sárgult emlékkönyvünk első oldala :-)

Tiétek még megvan?

 

Forrás: Maria Popova 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr686624135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása