Szerelmes epekedés helyett készítsük el a Jane Austen történetek hőseinek egyik receptjét. Ez a legjobb dolog, amit az érzelmes leányregényekből kihozhatunk. Pen Vogler, a Penguin-könyvek Nagyszerű ételek rovatának szerkesztője gyűjtötte egybe a híres Austen-regényekben, valamint az írónő magánlevelezéseiben található ételrecepteket. Mondhatni: romantikus szakácskönyv született...
Vogler természetesen modern nyelvezetre írta át a recepteket és a “keverje kézzel harminc percig” utasítások turmixgépre cserélődtek.
Csemegézzünk!
-
Baracklekvár-korong
Lady Middleton, az Értelem és Érzelem című Austen-regény szereplője ezzel a finomsággal csillapította leánya hisztijét. Sűrű püréből készül, amelyet a sütőben kell szárítani.
Hozzávalók:
500 gr friss sárgabarack, amit egy éjszakán át almalében kell puhítani
250 gr befőző cukor
350 gr kristálycukor
Elkészítés:
Gyümölcsöt puhára főzzük (30 perc). Ezután szitán átnyomjuk vagy turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot. Ismét főzzük, amíg a cukor el nem olvad. A masszát kivajazott muffinformába kanalazzuk és 80 ° C-on 5-6 órán át szárítjuk.
Lady Middleton-féle baracklekvár korong
2. Zsenge borsófőzelék
Martha Lloyd, az írónő legkedveltebb barátnője előszeretettel gyűjtötte a különféle recepteket saját házi szakácskönyvébe. Ez a recept ebből a gyűjteményből származik.
Hozzávalók:
500 gr zsenge zöldborsó
2 zellerszár apróra vágva
1 fej felaprított vöröshagyma
50 gr vaj
apróra vágott petrezselyem és mentalevél
frissen őrölt fehér bors
1 l csirkehúsleves
4-5 db apróra vágott spenótlevél (vagy salátalevél)
3 apróra vágott szardella filé
Elkészítés:
Vajon puhára főzzük a hagymát és a zellert, majd hozzávegyítjük a mentát, petrezselymet, fehér borsot, szardellát, és néhány percig pároljuk. Beletesszük a borsót, csipetnyi cukrot, felöntjük a húslével és további 10 percig főzzük. Ha a borsó puhára főtt, adjuk hozzá a spenótlevelet és pár percig még forraljuk. Turmixgéppel pépesítjük.
Martha Lloyd-féle zsenge borsófőzelék
3. Szaftos fogolysült kenyérmártással
Mrs. Bennet (a Büszkeség és balítélet című regény örömanyája) szerint a férfiak “lövöldözős játékának”, vagyis a vadászatnak a fogolyból készített ízletes csemege volt az egyetlen haszna.
Hozzávalók:
4 konyhakész fogoly
a 4 fogoly darabolt mája
néhány szál apróra vágott petrezselyem vagy zsályalevél
8 vékony szelet, nem füstölt húsos szalonna
Szaft:
300 ml csirkehúsleves
2 teáskanál liszt
vörösbor (lehetőleg portói)
serpenyőben visszamaradt zsiradék
Kenyérmártás:
500 ml tej
1 fej félbe vágott vöröshagyma
6 db szegfűbors
5 szelet, darabokra tépett szikkadt kenyér
30 gr vaj
csipet só
Elkészítés:
A kenyérmártáshoz tegyük a tejbe a vöröshagymát, szegfűborsot, és hagyjuk állni egy órán át. Majd vegyük ki a hagymát és rakjuk a tejbe a kenyérdarabokat. Fél óra alatt megszívják magukat. Ezután vajjal vegyítjük és sózzuk.
Sütőt melegítsük elő 220 ° C-ra.
Kenjük be a foglyokat kívül-belül vajjal, a mellüregüket fűszernövényekkel, és helyezzük belsejükbe a feldarabolt májat, majd terítsük be szalonnával. 15 percig 220 ° C-on sütjük, majd csökkentsük a hőfokot 160 ° C-ra.
Mikor a szalonna megpirul, vegyük le, és hagyjuk a foglyokat is pirulni további 10 percig.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékot keverjük össze a forró csirkehúslevessel, borral, sűrűsítsük liszttel (csomómentesre keverni) és ezzel öntözzük át a húsokat.
A kenyérmártást 5-10 percre helyezzük a meleg sütőbe, amíg a teteje színt kap.
Drága étel, de csorog tőle a nyálunk.
Mrs. Bennet-féle szaftos fogolysült
Mrs. Bennet-féle kenyérmártás
4. Negus-féle forralt bor
Francis Negus ezredes által megálmodott forralt bort szolgálták fel a Mansfield Park című Austen-regény báljain és a téli időszakban, hideg estéken távozó vendégeket is ezzel kínálták.
Hozzávalók (16-20 főre)
75 cl portói bor
750 ml víz
1-2 evőkanál barnacukor
1 citrom leve és héja
1 teáskanál reszelt szerecsendió
1 egész fahéj és/vagy 8 egész szegfűszeg
Elkészítés:
Forraljuk fel a reszelt citromhéjjal, fűszerekkel, cukorral elkevert vizet, majd hagyjuk még főni további 10-15 percig. Ezután adjuk hozzá a citromlevet. Forraljuk tovább, öntsük fel borral, várjunk a következő forrásig.
Tegyünk a poharakba citrom-és/vagy narancsdarabokat, töltsük fel az elkészített itallal.
Negus ezredes-féle forralt bor
A receptek pedig ebben a könyvben laknak :-)
Forrás: The Lady , Emma Mcfarnon, Maria Popova
Kenyérmártás kép: bristolfoodie.co.uk