NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Főzőcske Mr. Darcy-val

2014. augusztus 03. 23:26 - NetVax

Szerelmes epekedés helyett készítsük el a Jane Austen történetek hőseinek egyik receptjét. Ez a legjobb dolog, amit az érzelmes leányregényekből kihozhatunk. Pen Vogler, a Penguin-könyvek Nagyszerű ételek rovatának szerkesztője gyűjtötte egybe a híres Austen-regényekben, valamint az írónő magánlevelezéseiben található ételrecepteket. Mondhatni: romantikus szakácskönyv született...

Vogler természetesen modern nyelvezetre írta át a recepteket és a “keverje kézzel harminc percig” utasítások turmixgépre cserélődtek.

Csemegézzünk!



  1. Baracklekvár-korong

    Lady Middleton, az Értelem és Érzelem című Austen-regény szereplője ezzel a finomsággal csillapította leánya hisztijét. Sűrű püréből készül, amelyet a sütőben kell szárítani.



Hozzávalók:

500 gr friss sárgabarack, amit egy éjszakán át almalében kell puhítani

250 gr befőző cukor

350 gr kristálycukor


Elkészítés:

Gyümölcsöt puhára főzzük (30 perc). Ezután szitán átnyomjuk vagy turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot. Ismét főzzük, amíg a cukor el nem olvad. A masszát kivajazott muffinformába kanalazzuk és 80 ° C-on 5-6 órán át szárítjuk. 

dinnerwithmrdarcy2.jpg

Lady Middleton-féle baracklekvár korong

 

 

2. Zsenge borsófőzelék

Martha Lloyd, az írónő legkedveltebb barátnője előszeretettel gyűjtötte a különféle recepteket saját házi szakácskönyvébe. Ez a recept ebből a gyűjteményből származik.

Hozzávalók:

500 gr zsenge zöldborsó

2 zellerszár apróra vágva

1 fej felaprított vöröshagyma

50 gr vaj

apróra vágott petrezselyem és mentalevél

frissen őrölt fehér bors

1 l csirkehúsleves

4-5 db apróra vágott spenótlevél (vagy salátalevél)

3 apróra vágott szardella filé


Elkészítés:

Vajon puhára főzzük a hagymát és a zellert, majd hozzávegyítjük a mentát, petrezselymet, fehér borsot, szardellát, és néhány percig pároljuk. Beletesszük a borsót, csipetnyi cukrot, felöntjük a húslével és további 10 percig főzzük. Ha a borsó puhára főtt, adjuk hozzá a spenótlevelet és pár percig még forraljuk. Turmixgéppel pépesítjük.

austenpea.jpg

Martha Lloyd-féle zsenge borsófőzelék



 

3. Szaftos fogolysült kenyérmártással

Mrs. Bennet (a Büszkeség és balítélet című regény örömanyája) szerint a férfiak “lövöldözős játékának”, vagyis a vadászatnak a fogolyból készített ízletes csemege volt az egyetlen haszna.

Hozzávalók:

4 konyhakész fogoly

a 4 fogoly darabolt mája

néhány szál apróra vágott petrezselyem vagy zsályalevél

8 vékony szelet, nem füstölt húsos szalonna


Szaft:

300 ml csirkehúsleves

2 teáskanál liszt

vörösbor (lehetőleg portói)

serpenyőben visszamaradt zsiradék


Kenyérmártás:

500 ml tej

1 fej félbe vágott vöröshagyma

6 db szegfűbors

5 szelet, darabokra tépett szikkadt kenyér

30 gr vaj

csipet só



Elkészítés:

A kenyérmártáshoz tegyük a tejbe a vöröshagymát, szegfűborsot, és hagyjuk állni egy órán át. Majd vegyük ki a hagymát és rakjuk a tejbe a kenyérdarabokat. Fél óra alatt megszívják magukat. Ezután vajjal vegyítjük és sózzuk.

Sütőt melegítsük elő 220 ° C-ra.

Kenjük be a foglyokat kívül-belül vajjal, a mellüregüket fűszernövényekkel, és helyezzük belsejükbe a feldarabolt májat, majd terítsük be szalonnával. 15 percig 220 ° C-on sütjük, majd csökkentsük a hőfokot 160 ° C-ra.

Mikor a szalonna megpirul, vegyük le, és hagyjuk a foglyokat is pirulni további 10 percig.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékot keverjük össze a forró csirkehúslevessel, borral, sűrűsítsük liszttel (csomómentesre keverni) és ezzel öntözzük át a húsokat.

A kenyérmártást 5-10 percre helyezzük a meleg sütőbe, amíg a teteje színt kap.

Drága étel, de csorog tőle a nyálunk.

austenpartridges.jpg

Mrs. Bennet-féle szaftos fogolysült

 

bristolfoodie.co.uk.jpg

Mrs. Bennet-féle kenyérmártás



 


4. Negus-féle forralt bor

Francis Negus ezredes által megálmodott forralt bort szolgálták fel a Mansfield Park című Austen-regény báljain és a téli időszakban, hideg estéken távozó vendégeket is ezzel kínálták.


Hozzávalók (16-20 főre)

75 cl portói bor

750 ml víz

1-2 evőkanál barnacukor

1 citrom leve és héja

1 teáskanál reszelt szerecsendió

1 egész fahéj és/vagy 8 egész szegfűszeg


Elkészítés:

Forraljuk fel a reszelt citromhéjjal, fűszerekkel, cukorral elkevert vizet, majd hagyjuk még főni további 10-15 percig. Ezután adjuk hozzá a citromlevet. Forraljuk tovább, öntsük fel borral, várjunk a következő forrásig.

Tegyünk a poharakba citrom-és/vagy narancsdarabokat, töltsük fel az elkészített itallal.

negus.jpg

 

Negus ezredes-féle forralt bor

 

dinnerwithmrdarcy.jpg

A receptek pedig ebben a könyvben laknak :-)

 

Forrás: The Lady , Emma Mcfarnon, Maria Popova

Kenyérmártás kép: bristolfoodie.co.uk



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr446568345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása