NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

A teljesség felé - egy verselő zenész Ajkáról

2015. augusztus 29. 08:05 - NetVax

Gyerekkora óta különböző hangszereken zenél, szavalóversenyek és versmondó találkozók állandó résztvevője és sikeres szereplője. Belekóstolt a színjátszásba is. Akkor más világát fejezte ki magán keresztül, most a sajátját tárja az olvasók elé. Cserményi Zsombor angol és ének-zene szakos leendő tanár vall írásról, hitről, igazság kincseiről.

zsombor.jpg„Sok ismerősöm meglepődött, hogy nem a magyar szakot választottam, hiszen szülővárosomban, Ajkán, nevemet hallva sokan talán a szavalói, színjátszói tevékenységemre, esetleg Kazinczy-érmemre gondolnak először. Döntésem okait nem fejteném ki. Úgy érzem a verselésre fordított idő meghozza gyümölcsét, folyamatosan fejlődöm. Egyre erősebb nyelvet használok és szerencsére kevésbé izzadságszagúak a verseim, mint korábban. Nagy terveim vannak még az irodalomban és zenében egyaránt, és hiába áll még előttem sok idő, a töredékét sem tudom majd teljesíteni. Szerencsésnek mondhatom magam. Van mivel foglalkoznom."

Ma hadd ébredjek arra,
hogy az ágy sarka ropog,
hogy mezítláb rám találsz
s e végigesett testen
keresel kis léket! Halász,

fogd meg - mint ki éhezik -
és ne üvölts, ha szétnyes
betevőd, barbár vágyam!

Ma hájamból hajtogass
egy kétszemélyes lepedőt!

Cserményi Zsombor / Szabad itt egy hely

Javítani a saját kertünkben

Szüleitől gyakran kap visszajelzést, a közösségi hálózaton pedig vegyes érzelmekkel fogadják verseit. Tagja a szombathelyi SEK Irodalmi Műhelynek. Az irodalomban munkálkodó társak véleménye nagy segítségére van. Nem riad vissza a kritikától, ugyanakkor a dícsérettől sem "száll el". "Számomra felfoghatatlan a teljes elégedettség. Mindig van mit csinálni, mindig van mit javítani, jobbítani. Főleg a saját  kertünkben."

Jelentek meg versei a Savaria University Press által kiadott Parazsak című szépirodalmi antológiában, a Pólus Kulturális és Sport Egyesület Isten, Haza, Család című antológiájában, és a Poet.hu weboldalon is aktív szerző. 

 

I.
Már az ég sem bízik.
Belém törődött.
Szemekből csak szürke vád.
Lent a csigák kutatnak,
eszeveszetten,
hátha…
S tán ma ők is lefelé néznek:
Nézd meg!
Magad.

II.
Minden lépés félelem.
Az életem elköltözött,
s beöltözött a sárba, rág.
Gyávaság az én nevem.

III.
Az út menti fűzfa ága
lustán libben meg.
Tán ridegnek kéne lennem.
Mert velem él a „nem-nem”,
és a „soha”.
Noha néha tévedtem,
van még itt más is
- nem véletlen -,
aki alkalmaz.

Kérlek,
Uram,
irgalmazz!

 

Cserményi Zsombor / Visszaverődés

Nem elég jónak lenni

Zsombor szerint a kortárs szerzők helyzete nem kilátástalan, mivel van igény az irodalomra, különösen a "lángoszlopokra". Számára Závada Péter az egyik ilyen oszlop. Sokan szomjaznak az újra és értékesre. Azonban az ismertté váláshoz nem elég jónak lenni. Két út járható: az egyik rövidebb, és a jó kapcsolatoktól függ, míg a másikhoz nem árt, ha kiváló szerzők vagyunk, és le tudunk tenni pár száz nagyszerű verset az asztalra.

Távol áll tőlem, hogy verseimben világmegváltó ideológiai és politikai témákat, romantikus témákat feszegessek. A szóba vetett hit pusztán egy jogosítvány a lírához, amit ki-ki másképp szólaltat meg.

Célom, hogy csak olyan munkákat adjak ki kezemből, amik huszadik olvasásra is kielégítőek. És mi lehetne fontosabb? Legyenek igazak.

 Cserményi Zsombor

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr927733622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása