NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Elnökfeleség karácsonyi meséje

2014. december 06. 07:52 - NetVax

"Nehéz idők jártak és a gyerekekkel meg kellett értetni, hogy vannak alapvető különbségek a népi hiedelmek között, amelyek eltérő emberi viselkedéseket generálnak. Talán ez a kis történet rávilágít arra, hogy a kisded Jézus szeretete, békéje és szelídsége az, amire nekünk is törekednünk kell."- ezekkel a szavakkal értekezett karácsonyi történetének első kiadásáról 1940-ben az amerikai First Lady, Eleanor Roosevelt.

 

 

eleanor_roosevelt_alt.jpg

Politikus, diplomata, emberjogi aktivista. 

Franklin D. Roosevelt, az USA 32. elnökének felesége.

Alapító tagja az ENSZ-nek. Hátrányos helyzetben lévők 

képviselője. Hivatalos tanácsadó és informátor. Az 

UNICEF munkálatainak aktív részvevője. Huszonhat évig 

önálló rovatot vezetett "A napom" címmel és először hívott

össze csak nőknek szóló sajtótájékoztatót. Azt viszont

kevesen tudják róla, hogy gyerekeknek is írt meséket.

Eleanor Roosevelt         Fotó: Bettmann / CORBIS

 Tájékoztatni a társadalmat

1940-ben Németország már azon volt, hogy elfoglalja Európa nagy részét. Kelet-Ázsiában ugyanezt tette Japán. Eleanor kötelességének érezte, hogy ezekről a szörnyű eseményekről informálja az amerikai társadalmat és megszületett egy mesébe ágyazott komoly és őszinte történet, ami 1940. december 28-án jelent meg először a Liberty Magazinban. (A Liberty egy heti, közérdekű sajtóorgánum volt, amelyben a kor nagyjai - például Albert Einstein, Mahatma Gandhi - is publikáltak.) 

 

"Ez az ország már nem a te országod"

Roosevelt - Christmas - 1.jpgHollandia a megszállás idején. A hét éves Márta és édesanyja idén magányos karácsonyra készül. Visszaemlékeznek a tavalyi esztendőre, amikor a frontvonalon harcoló édesapa hazalátogatott az ünnepekre és együtt ment a család korcsolyázni. Aztán apa felvette egyenruháját, megígérte hogy visszatér, de soha többé nem látták. Bezárt az iskola, idegen gyerekek szóltak Mártához furcsa nyelven és viccelődtek vele: ez az ország már nem az ő országa.

1940-ben, Szent Miklós napján a kislány úgy dönt: a tavalyi ünnepről maradt gyertyát meggyújtja és kiteszi az ablakba, hogy a fény elvezesse hozzájuk a gyermek Jézust. Márta az utcára szalad: vajon messziről is lehet-e látni a pislákoló lángot. Kint találkozott egy emberrel és örömmel mutatta neki a távoli gyertyafényt. A férfi dorgálni kezdte, miért hisz az ilyen tündérmesékben. Márta úgy érezte, a reményt rabolták el tőle.

Roosevelt - Christmas - 02.jpg

Később házukba invitálta az idegent, aki Márta anyját is felelősségre vonta, amiért buta legendával szédíti gyerekét. Az anya halkan ezt válaszolta:”Az olyan szenvedőknek mint mi, a remény jelenti az egyetlen hatalmat az embereket rettegésben tartó erővel szemben. Karácsony éjszakáján néha furcsa dolgok történhetnek. A fény az ablakban nem más, mint a hit, hogy végül visszanyerjük azokat a dolgokat amikért apák haltak meg és amikért mi életben maradtunk.”

Érdekesség, hogy az első kiadáshoz készült illusztrációkat Fritz Kredel német születésű grafikus készítette. 

 

Roosevelt - Christmas - 3.jpg"A fény az ablakban nem más, mint a hit, hogy végül visszanyerjük azokat a dolgokat amikért apák haltak meg és amikért mi életben maradtunk.”

 

Változnak a szokásaink

Elliott Roosevelt, Eleanor fia így nyilatkozott az 1986-os kiadás bevezetőjében:

A " Karácsony 1940 " az a fajta történet, amelyet ma már ritkán írunk.. Azt hiszem megváltozott az ízlésünk és a stílusunk. A karácsony egyre kevésbé jelent nevelő szándékú mesét.

Mindezek ellenére a First Lady meghitt ünnepi történetének 1963-as angol nyelvű kiadása előjegyezhető az Antikváriumon.

Köszönet a forrásnak, Ariel S. Winternek.

No és természetesen a NetVax is bízik a karácsonyi csodákban, tehát nálunk is világít gyertya az ablakban. :-)

gyertyák.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr756943073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása