NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Keverőgéniusz: az eredeti Pantone skála

2014. augusztus 17. 23:18 - NetVax

Magát csak A. Boogertnek nevező művész - most figyelj - 1692-ben egy hétszáz oldalas könyvet írt és illusztrált a különféle színek kikeverésének menetéről. A holland nyelvű ritkaság bevezetőjében az alkotó oktatási célokra ajánlja fel művét, biztosítva ezzel a 17. századi festők műhelytitkaiba történő bepillantást. (Persze ez volt ez egyetlen példány, amit használhattak volna tanításra.) Nehéz nem összehasonlítani a többszáz oldalas, kortárs remekművet az először 1963-ban kiadott Pantone színskálával. 

pantone1.jpg

A. Boogert színskálái 1692-ből

 

pantone2.jpg

Vízzel, festékkel, ecsettel

 

pantone3.jpg

700 oldalon keresztül

 

pantone4.jpg

Részletes leírás az előállítás menetéről

 

További érdekesség, hogy ez a mestermű "senkinek nem szúrt szemet", nem vált közismertté, A. Boogert neve pedig nem került be a híres festők közé. Erik Kwakkel történész, aki részben lefordította a könyv előszavát, így mesél az esetről:

Épp egy francia adatbázisban kutakodtam, amikor belefutottam ebbe a könyve, és kiderült, hogy különleges. Nem is értem, miért nem publikálta még holland tudós, vagy hogy egyáltalán miért nem tudott róla.

Jelenleg a Bibliothèque Méjanes őrzi a művet, a franciaországi Aix-en-Provence városban. Akit a teljes hétszáz oldalas eredeti Pantone színskála érdekel, ide kattintva végiglapozhatja. 

Ez pedig a ma használatos Pantone színskála:

sikfolia.png

 

Forrás: Erik Kwakkel 

Pantone színskála kép: www.primaprint.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr396612363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása