NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Mickey egér beszól

2015. április 11. 08:14 - NetVax

Évente csak 5-10 nap táppénzre vagy jogosult és csak éves munkaviszony után kapsz fizetett szabadságot. 1943-ban a Walt Disney Productions személyzeti osztálya alkalmazotti kézikönyvet adott munkavállalói kezébe, hogy baráti kapcsolatot alakítson ki a cég dolgozóival. Nézegetjük a könyvecskét és keressük a baráti viszonyt...

disney_cover.png

Üdvözlünk a Disney világában!

1.
disneyropes.png

Mi egy pulóvert nyakkendővel s nadrággal NEM KÖVETELŐ cég vagyunk. Az üzleti fesztelenség fontos a Disney munkapolitikájában, ami hozzájárul a dolgozóval szembeni baráti viszony kialakításához.

Céges eljárásoknak – egyszerűen szólva – van egy ominózus kitétele: tudjuk, hogy bizonyos “kell” ill. “nem kell” dolgok betartása az olyan komplex szervezetekben mint a miénk is, nagyon fontos. A szabályok és előírások azért vannak, hogy segítsenek neked és célunk a kölcsönös bizalom és megértés kiépítése.

A Disney-segédlet egy általános információkat tartalmazó kézikönyv. Természetesen az alkalmazottakkal való megállapodás, a szakszervezeti szerződések és egyéb kötelezettségvállalások figyelembevételével született.

A füzetecske célja pusztán az iránymutatás. Bizalmasan figyelmeztet mi az amit szabad és mi az amit nem. Ha véletlenül letérnél a helyes útról, fájdalommentes lökést ad számodra a jó irány felé. Kérjük gondosan olvasd el.  

 

 

 2.

disney1.jpg

HIÁNYZÁS ÉS BETEGSÉG

A hiányzás fogalma nem ismert a Disney szótárában. Betegesen hangzik és túllihegett. Mindannyian tudjuk, hogy a szükségtelen hiányzás a gyártási gépezet porszeme. Fontold ezt meg...és lásd a kevés fizetésed...aztán gondold meg, hogy indulsz-e pecázni...

Természetesen előfordulhat, hogy közülünk egyesek tényleg nagyon betegek. Ebben az esetben senkinek nem teszünk jót azzal, ha bejövünk dolgozni, főleg nem magunknak. Betegség miatti hiányzás esetén hívd az üzemorvost – 444-es mellék. (Az üzemorvos nem található - a szerkesztők. ;-)) Ha a hiányzás más elkerülhetetlen szituáció miatt áll fenn, mihamarabb hívd a személyzeti osztályt a 371-es melléken.

Ha utólér a dögvész – vagyis beteg vagy, szenvedsz, szükségesnek találod felkeresni az orvost - jogosult vagy betegszabadságra. Az erre vonatkozó rendelkezések a következők:

 • A női dolgozók évente 10 nap táppénzre jogosultak, de adott időszakban, folyamatosan maximum 5 nap adható.

 • A férfi dolgozók évente 5 nap táppénzre jogosultak, de adott időszakban, folyamatosan maximum 3 nap adható.

  Ha betegség miatt vagy távol, munkába való visszatérésed utáni 3 napon belül igazold hiányzásodat az üzemorvossal. Töltsd ki a szükséges papírokat, és ha a jóváhagyás megtörtént, a táppénz a következő fizetéssel utalásra kerül.

  Az új kormányzati döntés értelmében a táppénz jövedelemadó-köteles.

3.
disney2.png

BALESETEK ÉS BIZTOSÍTÁS

Balesetek a legjobb családokban is előfordulnak.” Ezt a kissé elavult de nagyon igaz megjegyzést Mr. Micawbernek tulajdonítják. Hadd szolgáljon ez emlékeztetőnek, ha esetleg történne valami.

Minden balesetet, bármennyire kicsi is, azonnal be kell jelenteni az üzemorvosnak a 444-es melléken. Fontold meg biztosítási ajánlatunkat! Minden munkaválllalónak célszerű lenne feliratkozni erre minimális díjszabás ellenében. A John Hancock Company jegyezte kötvények két fajtája:

 • csoportos

 • kórházi ápolás és sebészeti beavatkozás

  További részletekért hívd a gazdasági irodát. Ha a jelentkezés mellett döntöttél, a formanyomtatvány a személyügyi osztályon szerezhető be. 

 

4.
disney3.png

MUNKAIDŐ ÉS FIZETÉSNAP

Jelenleg 40 óra a heti munkaidő. Hétfőtől péntekig. A legtöbb részlegen reggel 8-tól délután 5-ig, egy órás ebédszünettel. Ha szükséges túlóra, akkor az kedd és csütörtök éjszakánként ill. szombatonként van. Túlóra kifizetése a kormányzati jogszabályok, a Disney stúdió kollektívje és a szakszervezeti szerződések alapján történik. Természetesen minden változhat a kormány rendeletei szerint.

Fizetésnap

Minden csütörtökön esedékes. Maradj a helyeden, ha szeretnél ütközni a gazdaságissal. Amennyiben mégsem jönne ez össze, ebédidőben megtalálod az irodájában.

 

5.

 

 

disney4.png

KÉSÉS ÉS AZONOSÍTÁS

Kikapcsolni a vekkert és másik oldaladra fordulva aludni tovább nagyon drága szokás. Mielőtt leütöd az órát, gondolj arra, hány számjegyed törölsz ezzel ki a bérpapírod nettójából. Fontolóra kell venned a tényt, hogy ilyenkor nem vagy valami segítőkész, produktív munkaerő.

Azonosítás

A kártyádon lévő képen pont úgy nézel ki, mint bárki más a cégben. Vagyis a fotód lényegtelen. Ami lényeges – és itt nem viccelünk – hogy nem juthatsz át a portán sem reggel sem éjjel a kártyád nélkül. Ha elveszíted vagy otthon hagyod, a biztonságiaknál kapsz egy ideigleneset amíg a sajátod meg nem kerül.

 

6.

disney5.jpg

 

TILTOTT GYÜMÖLCS 

Nem játszhadozhatsz az időddel sem a berendezési tárgyakkal. Ne akard például megjavítani a légkondícionálót. Ezek azok az apró dolgok, amik a mi termelékenységünket naggyá teszik.

 

7.

penthauseclub.png

PENTHOUSE CLUB ÉS ÉTTEREM

Tagsággal kapcsolatos infókért keresd Walt Pfeiffert! Csak férfiaknak! Bocsi csajok...


Étterem

Tény, hogy nekünk van a legjobban felszerelt és legmodernebb kantinunk a térségben. Nyitvatartás a munkatársak számára csak a következő időpontokban.

8.

vacation.png

VAKÁCIÓ ÉS NYARALÁS

Disney stúdiója a következő szabadságokat tartja számon. Viszont tudnod kell, hogy ezen szabadságok kifizetése érdekében munkába kell állnod a szabadnap előtti és a szabadnap utáni napon. Ez a határozat összhangban van a szakszervezeti szerződésekkel.

 • Újév

 • Hősök Napja

 • Függetlenség Napja

 • Munka Ünnepe

 • Hálaadás

 • Karácsony

 

Nyaralás

Mint bizonyára ismert, a vakáció már nem az, ami régen volt. Több vízhólyagot szerezhetsz a kertedben, mint a tengerparton. Egyébként egy év folyamatos munkaviszony után jogosult vagy fizetett szabadságra. Kérjük úgy tervezd meg a vakációdat, hogy az ne zavarja a termelést és ellenőríztesd a részlegvezetőddel, mielőtt véglegesíted.

Emlékeztetünk arra is, hogy részt veszünk a háborús munkákban, így a szabadsági kérelmedet a kormányrendelet ill. a Stúdió kollektívje alapján megváltoztathatjuk.

 

9.

phone_calls.png

MAGÁNBESZÉLGETÉSEK ÉS KIRÚGÁS

Nem kívánunk értesülni társadalmi életedről, ezért arra kell kérnünk, korlátozd magánbeszélgetéseidet vészhelyzet esetére. Természetesen tudnod kell azt is, hogy minden kimenő személyes hívást felszámolunk neked.

 

Kirúgás

Szakszervezeti szerződések és a Stúdió kollektívje alapján általában a következő okok miatt történik azonnali elbocsátás:

 • adathamisítás, tisztességtelenség

 • károkozás

 • visszaélés a cég ingóságaival, ingatlanjaival

 • fegyelemsértés

 • erkölcstelen vagy illetlen magatartás

 • az USA kémkedési törvényének megszegése

   

 

 

10.

safety.png

BIZTONSÁG ÉS HIRDETŐTÁBLA

Ha lábaidon jössz le a lépcsőn és elnyomod a cigit mielőtt bajlódnál egy tekercs filmmel, akkor már felfogtad a biztonsági előírásokat. Köszi.

Hirdetőtábla

Jó ötlet ellenőrízni a körzeted hirdetőtábláját, valamint a főbejáratnál lévőt, legalább egyszer a héten. Fontos infókat közöl és mindenkinek érdeke elolvasni ezeket. Ha saját hirdetésed lenne, előtte ellenőríztesd a személyzetissel.  

 

11. 

library.png

 

KILÉPŐKÁRTYA ÉS KÖNYVTÁR

Ha bármilyen ok miatt szükséges lelépned munkaidőben, ne felejtsd el a kártyádat kilyukasztani az Időmérő Irodában. Ha üzleti ügy miatt kell elmenned, a kártyádat a részlegvezetőd vagy a körzeted menedzsere írja alá. Emlékeztetünk arra, hogy a kint töltött időt csak akkor fizetjük, ha ez a periódus fel van tüntetve a kártyádod.

(Számítógépes “becsekkolás” előtt a nagyobb létszámmal dolgozó cégeknél a bejárati ajtónál állt egy ún. óraszekrény, amelybe érkezéskor-távozáskor, ebédszünetre menet s jövet bedugták papírkártyáikat a munkavállalók. Az óra rányomta a pontos időt. A papírkártyákat a nap folyamán az Időmérő Iroda asszisztensei összegyűjtötték és ellenőrízték. Ha pontatlanságot tapasztaltak, a személyügynek adták tovább. Több infóért katt ide.)

 

Könyvtár

 

Kiváló könyvtárunk működik az animációs épület második emeletén. Elsődleges célja a Stúdió kutatási és gyártási munkáinak segítése. A te kényelmedet is szolgálja, hát használd!

 

12.

disneyarea.png

 Disney Stúdió területe 1943-ban

 

Forrás: Maria Popova

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr597355926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nál 2015.04.12. 00:33:58

Ugye tudod, hogy ha az USA-t nézzük, ez nem csak 1943-ban volt igen kecsegtetô ajánlat, hanem még ma mércével mérve is baromi korrekt?

Kalocsai Tamás 2015.04.12. 08:14:56

@nál: Bizonyám! Pont arra gondoltam én is, hogy "heti 40 óra"... 1943-ban!!

jhn 2015.04.12. 09:03:46

Nem volt túl vidám Walt Disney-éknél dolgozni anno.`

Szerintem egy total korekt mai napig elfogadhato profi szituacio volt. Mi a problema ?

...elmúlik... 2015.04.12. 11:17:46

Bizony nincs ezzel semmi gond. Amennyiben a multik gyakorlatát nézem, Disneyhez képest nagy a visszafejlődés. Úgyhogy de, vidám volt ott dolgozni. Ráadásul Disney folyamatosan kardélen táncolt financiális okok miatt, hogy fenntarthassa a stúdiót, és ezt az alkalmazottai is tudták.

Puller István 2015.04.12. 16:18:10

Ez bejegyzés volt összeállítva a kedves és ominózus megengedése a Google Translate. Nekünk van hereby megköszönet és nyő!

Zsíros Bödön 2015.04.12. 16:20:42

Ez egyreszt majdnem korrekt most is, masreszt olvass utana a regi USAbeli rendeleteknek es torvenyeknek a szabik, betegszabu, stb tekinteteben. Ok mindenben eleget tettek. Hulye buzi cikkiro.

Le Orme 2 2015.04.12. 16:35:55

Már leírták, de megerősítem: korrekt szabályok. Az USÁban ma sincsen államilag kötelező fizetett szabadság - a Disneyné meg már akkor is volt. Persze tényleg kevés, évi 50 napnak kellenne lenni.