NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Olvasó majom, wifiző csacsi

2016. február 13. 14:10 - NetVax

"Miután egyszer láttam a semmi közepén egy hatalmas bivalyt fánkot zabálni, már nem volt ugyanaz az életem" - meséli Lane Smith amerikai illusztrátor és gyermekkönyv-író, akinek több meséje is szakmai díjakat nyert.

lane-smith-08.jpgOklahomában született de fiatalon Kaliforniába költözött és a híres-neves 66-os úton többször is megfordult. Ezek az utazások inspirálták gyermekeknek szánt történetek írására. Miért éppen gyermekmese? "Talán a szabadságvágy miatt" - mondja. Amikor gyerekeknek írok, olyan mintha filmet rendeznék. A teljes irányítás a kezemben van. És amúgy is: lelkem mélyén még én sem nőttem fel. 

Középiskolai rajztanára ösztönözte illusztrációk készítésére, így végül művészeti főiskola mellett döntött. Tanulmányait Disneyland-ben vállalt gondnoki munkából finanszírozta. (Éppen megfelelő hely - a szerk.) Ötleteit - legyenek azok rajzok vagy mesék - éjszakánként szalvétákra rögzíti. Reggel amikor felébredek, az ágyam mellett kupacokban hevernek az ötleteim.

Felmenői cowboyok voltak. Kalapot viseltek, traktoron jártak és tanyán éltek. Ez a kölyök Lane későbbi életét is meghatározta. Ott van például Leo bácsikám, aki csirkéket tenyésztett a farmján. A Zöld Nagypapa című mesém teljes egészében Leo bácsihoz fűződő élményeimen alapul.

Bár már régóta nagyvárosban él, azonban az oklahomai általános hangulat - az ő szavait használva - az idő romantikus változata, kitörölhetetlenül beivódott emlékeibe.

Ott minden színesben zajlott. A lovaglás, pecázás, földművelés. Itt, ha végigsétálok a főutcán, olyan mintha fekete-fehér lenne a történet. Viszont képes vagyok színt vinni bele.

Csacsi esete majommal

2010-ben jelent meg az Ez egy könyv című műve, ami hat hónapig szerepelt a New York Times sikerlistáján. Az egyszerű nyelvezetű mese sokat mond a jelenkor sajnálatos állapotáról, és az illusztrációk is magukért beszélnek:

 

lanesmith1.jpg

 

lanesmith2.jpg

 

lanesmith3.jpg

 

lanesmith4.jpg

 

lanesmith5.jpg

 

lanesmith6.jpg

 

lanesmith7.jpg

 

Lane Smith: Ez egy könyv (Csimota Könyvkiadó, Bp. 2012. Fordította: Szabó T. Anna)

Forrás: Bradley Morris

Fotó a szerzőről: waytofamous.com

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr238387052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutajoss 2016.02.16. 23:12:24

Gyereknek megvettük, tényleg nagyon jópofa, ráadásul erősen aktuális témát feszeget.
süti beállítások módosítása