NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Vény nélkül: a versíró Doktornő

2015. május 02. 08:08 - NetVax

Háziorvosi licence vizsgára kellett volna készülnie, ám ehelyett a semmiből verskezdemény szökött a fejébe. Reggelre sem múlt el az alkotás lázas érzése. Járatta a Magyar Világkép Kutató lapot. Kapcsolatba lépett a szerkesztőséggel és postára adta a verset. Majd havonta hármat, amik többnyire meg is jelentek. "Igazából innen datálható az indulásom" - emlékezik vissza a kezdetekre Dr. Götli Kinga, zalaegerszegi háziorvos.

dr_gotlikinga.jpg

 

"A semmiből egy verskezdemény szökött a gondolataim közé, így papírt kerítettem és megírtam, ami belülről akkor fakadt."

 

Belső utazások

Írásra inspirálják emberek, nehézségek és mélységek, szépség maga, a csendből születő hangok és saját belső utazása. "Ha összegezni szeretném: a belső tűz és az áradás, amivel nem lehet mit tenni, csak teret adni neki, és hallgatni rá."

 

Jószívvel gondolok bennem a Napra,
Szívemben hordott, megérlelt magra.
Ébredek úgy, mint hajnalszín reggel,
Erővel lángoló ezernyi tettel.

 

Jószívvel, szóval magamból nyílok,
Aranyos tulipánt, kit életre hívok.
Élete kivirul, szirmait bontja,
Bársonyán táncol lélekfény fodra.

Jószív a Jóból magára lel,
Csendesség, virágzás,
Megértett Jel.

Aranyos tulipánt, 
Cseng rajt a Fény,
Szerelmes lángolás,
Az Életért Él.

 

 

Dr. Götli Kinga / Jószívvel

 

 

 

Versek, rajzok, néptáncok

Kinga irodalmi munkássága termékeny. A már említett Magyar Világkép Kutató folyóiraton kívül jelentek meg versei a Rímrügyek antológiában, a Léleküdítő magazinban, ahová spirituális cikkeket is publikált. Felkérést kapott Szinay Balázs könyvéhez Előszó írásra. Olvashatók művei a Comitatus folyóiratban valamint a Jelen-Lét internetes lapban és Regélő Fehér Táltos Dobcsapat Cd borítóján is visszatekint verse. (Ez utóbbit a csapat megzenésítette.)

2010 telén betegség miatt ágyból sem tudott felkelni. Gyerekeitől (Luca és Nimród) színes ceruzákat kért. "Késztetést éreztem rajzolni, bár úgy tudtam nem tudok. Iskolában sem voltam kiváló rajzoló. Ugyan álmaimban mindig jól razoltam, talán ez volt a további mozgatórugó..."

Azóta már kiállítás is nyílt rajzaiból. Néhány alkotása bögrére, pólóra is rákerült. Legutóbb 2015. április 11-én láthatta Kinga és két művésztársa munkáit a közönség Zalaegerszegen a Móricz Galériában. A kiállításról Németh János Kossuth díjas keramikus így nyilatkozott

"Ezek az emberek őszintén, szeretettel vannak a művészet iránt és talán nem is tudják, hogy ők művészetet hoznak létre. Egyszerűen csak azt csinálják, ami a lelkükben van és ez a legnagyobb öröm és útmutatás." 

Götli doktornő 2014 októbere óta lelkes tagja a Zala Táncegyüttes Szarkaláb Néptánccsoportnak is.

kinga2.jpg

Kinga alkotása bögrén

 

Érzelemgazdag emberpalánták

Számtalan irodalmi csoport, szerveződés működik - vallja a doktornő -  és sok múlik az őket összefogó vezető irodalmárokon, lelkes amatőrökön. Bizonyosan a pénz is meghatározó, viszont a belülről fakadó egyéni ötletek, késztetések, az új és régi dolgok szintézise a jelen korban is megtartó erő maradhat. Értő és befogadó közönségre is szükség van, így lesz a történet kerek egész.

"A lelkek tüze, a késztetés, az inspiráció szerintem soha sem fog kihalni egyes emberekből. Biztosan lesznek akik az értéket meglátják, megtalálják, vagy épp csiszolnak rajta és így vagy úgy formába öntik. Talán a körben szerepet kap a nevelés, oktatás is, hogy írás-és irodalomkedvelő érzelemgazdag emberpalánták is legyenek ebben az automatizált és egyre inkább elsivárosodó modern világban."

Hiszed-e szívednek szép szavát,
Ha rajtad szól, Istennek Igazát?
Mondd, hiszed-e?
Vagy azt hiszed, mit sem érsz,
S mit más mond, csak abban élsz.
Mondd, ki vagy?
Válaszolj rá hallgatom,
Mit szíved súg, csak azt mondd!
Felelj!
Ki vagy?
Ítélhet-e ember földön,
Sírva kiált lélek börtön,
Vasrácsain rozsdás lakat,
Látod-e most önnön magad?
Mondd, ki vagy?
S vagy-e szabad,
Van-e néked hited, szavad?
Hiszed-e, hogy szíved érték,
S mi benne él már meg is mérték?
Odafönt…
Fontos-e, hogy más mit mond,
Hogy léted is csak ezer gond,
Fontos-e?
Hiszed-e?
Vagy hiszed szívednek szép szavát,
S az Istennek igazát,
Hogy szabad vagy és kincset érsz,
Hogy boldogságban célba érsz,
Hogy átaljutsz a túlsó partra,
Két kezedben zászlót tartva,
Ráhímezve, hited erény.
Csak ezt lásd!
Higgy,
S Remélj!
Szíved szava igaz érték,
 Arra hallgass, az a mérték!

 

Dr. Götli Kinga / Mérték

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr47402256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása