NetVax

lappangó kreatív elmék és művek

Ingázó, fáradt melósok felülnézetben

2015. január 19. 13:00 - NetVax

Hajnalban irány a határ, és aki éppen nem a sofőr szerepét tölti be, még szunyálhat picit. Sokaknak ismerős a szituáció. A napi ingázás, a korai ébredés, a szerszámokkal díszített hátsó ülés, haver vállára lassan ereszkedő fej, no meg a vita: ki vezet holnap ilyenkor?...

 

Ugyanez a felállás igaz a következő képekre is, csak a helyszín nem Sopron, hanem a mexikói Monterrey. Építőipari munkások, kertészek, alkalmi szobafestésből élők ingáznak nap mint nap kemény kilométereket a kenyéradó városba, és egy szemfüles fotóművész meg is örökítette a folyamatot...

Mindig is érdekeltek a társadalmi problémák és mivel nekem a fényképezőgép a munkaeszközöm, ezzel tudom bemutatni Mexikó valódi életét. Egy nap megálltam a felüljárón és az alattam haladó sztráda forgalmát figyeltem. Feltűnt a sok pickup és a rajtuk utazó alvó munkások szerszámokkal, egyéb oda nem illő holmikkal és nekiálltam kattogtatni - meséli Alejandro Cartagena a Telekocsi címet viselő fotósorozatról.

2005 óta jelentkezik kiállításokkal, ügyfelei között olyan nagy nevek szerepelnek, mint a Financial Times vagy a The New Yorker. Környezetvédelmi és szociális kérdéseket feszeget fotóin, alkotásai több ország szépművészeti múzeumában megfordultak, így például a chicagoi Kortárs Fotográfia Múzeumban vagy a torinói Galleria de chirico-ban. 

Vajon milyen munkát végeznek az ingázók? Honnan és hová tartanak? Vonhatunk-e párhuzamot köztük és köztünk? Lehet merengeni ezeken a kérdéseken (is) miközben fürkésszük a képeket...:

01_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

02_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

03_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

08_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

14_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

15_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

16_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

17_alejandro_cartagena_carpoolers.jpg

 

A sorozat könyv formában is megjelent.

Forrás: Alejandro Cartagena

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://netvaxcsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr127086585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása